Kiss József Helytörténeti Gyűjtemény - TájházA település első írásos említésének 550 éves évfordulója alkalmából 1983-ban a
Szolnok Megyei Tanács anyagi támogatásával a Jászfényszarui Nagyközségi Közös Tanács megvásárolta a Somogyi Béla út 24. szám alatti házat. A felújítás után, 1984. november 16-án került átadásra a helytörténeti gyűjtemény.


A helyiségek berendezését Kiss József tanár úr és szakkörösei végezték. A ház a 19. század végén épült, közép magyar háztípus, négy osztatú szoba-konyha, szoba-kamrás épület. Fala hagyományos vert fal. Tetőszerkezete oromfalas nyeregtető, náddal fedve. A ház előtt végig tornác húzódik. A házban az első helyiség a tisztaszoba, melyen utcára néző két ablak található, egy pedig az udvarra néz. A szobát egy alföldi típusú boglya búbos kemence melegítette. A konyhából nemcsak a két szobát fűtötték, itt történt a sütés-főzés, a mindennapos házimunka. A hátsó szobában a kenderfeldolgozás eszközei, egy cipészmester felszerelései és a településhez kötődő egyéb emlékek láthatók. A negyedik, külön bejáratú helyiségben, a kamrában a gazdálkodás, az állattartás és a feldolgozás eszközei találhatók. A jelenlegi vert fal kerítést a FÉBE tagjai Berze László vezetésével 2000-ben készítették el.
Kiss József Helytörténeti Gyűjtemény - TájházA FÉBE 1994-ben kezdeményezte az önkormányzatnál, hogy a helytörténeti gyűjtemény vegye fel Kiss József nevét. A névadó ünnepségre október 8-án került sor.
A gyűjtemény LEADER pályázat keretében 2010-ben 35m2 közösségi térrel, 26m2 kiállító-térrel és 9m2 zárt eszköztárolóval bővült.
A FÉBE kezdeményezésére 2009-től évente júniusban megrendezésre kerül a múzeumok éjszakája program, melyet az utóbbi két évben a könyvtár önállóan szervezett.

Forrás:
Tóth Tibor (szerk.): Jászfényszaru kulturális és természeti értékei