Gondozási KözpontÖregek Napközi Otthona néven 1973 szeptemberében a Papkastélyban kezdte meg működését az intézmény, melynek szükségességét a magányos és idős emberek magas száma indokolta. A tanács 1979-ben összevonta az Öregek Napközi Otthonát, és az újonnan elindított házi szociális gondozó szolgálatot. Az intézmény neve Egyesített Szociális Intézményre változott. Az intézmény 1987 novemberében új helyre, a megüresedett Bajcsy-Zs. út 7. szám alatti volt Egészségház épületébe költözött.

Ezzel megteremtődött annak lehetősége, hogy 15 fő részére hétfőtől péntekig bentlakással teljes ellátást és felügyeletet biztosítsanak, a hétvégét pedig családjuk körében töltsék el a gondozottak. Az idősek haza és vissza szállításáról az intézmény gondoskodott. 1990-ben a neve Szociális Gondozási Központra változott. 2003 és 2005 között a téli időszakban november 1. és február 28. között a gondozottak kérésére hétnapossá vált a bentlakásuk. 2004-től Jászfényszaru Város Gondozási Központja elnevezést kapott az intézmény.Gondozási Központ
2005-ben az épület bővítése és akadálymentesítése valósult meg. A fejlesztést a Megyei Területfejlesztési Tanács anyagilag - kétéves ütemezéssel - támogatta. A 29m2 területű bővítés egy kétágyas szobának és a mozgáskorlátozottak szociális blokkjának kiépítését tette lehetővé. A beruházás megteremtette 15 fő részére az idősek otthonában ellátásuk feltételeit.
Időközben az intézmény feladatai jelentősen bővültek. Az idősek klubja, a szociális étkeztetés, a házi szociális gondozás és az idősek otthona mellett a gyermekjóléti, a családsegítő- és a védőnői szolgálat, valamint a jelzőrendszeres házi szociális segítségnyújtás feladatait is ellátja.

Forrás:
Tóth Tibor (szerk.): Jászfényszaru kulturális és természeti értékei

Glonczi Rudolf (fotók)