Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kezdetének 100 éves évfordulója tiszteletére a települések emléktábla elhelyezésével emlékeztek a történelmi eseményekre. Jászfényszarun is emléktáblát helyeztek a községháza bejáratától balra, az épület falára. Az avatásra 1948. március 15-én került sor. Az ünnepi megemlékezést és az avatóbeszédet Tóth János, a Római Katolikus Általános Iskola igazgatója tartotta. Az emléktáblánál Paréj Terézia általános iskolai tanuló mondott verset. Az 1970-es és 1980-as években a nagyközségi KISZ-bizottság szervezésében a Forradalmi Ifjúsági Napok keretében az emléktáblánál március idusán koszorúzási ünnepséget tartottak.
A FÉBE kezdeményezésére 2002. szeptember 27-én megemlékezést tartottak Kossuth Lajos születésének 200. évfordulója alkalmából. Az 1848-as emléktáblánál Kotánné Kovács Tímea méltatta a jeles történelmi személyiség szerepét, cselekedeteit, majd két huszár a márványtáblánál koszorút helyezett el.
Gróf Batthyány Lajos születésének 200. évfordulója tiszteletére 2007. február 9-én a FÉBE szervezésében megemlékezést tartottak. A városháza falán lévő emléktábla megkoszorúzását követően az emeleti tanácsteremben Kotánné Kovács Tímea tanár emlékezett a tragikus sorsú miniszterelnökre. Batthyány az 1849. október 6-ai kötél általi megszégyenítő kivégzést csak úgy tudta elkerülni, hogy sikertelen öngyilkossági kísérlete során sebet ejtett nyakán, ezért Haynau az ítéletet „por és golyó” általi halálra módosította. Kivégzésekor az utolsó mondata: „Éljen a haza!”

Forrás:
Tóth Tibor (szerk.): Jászfényszaru kulturális és természeti értékei